22 Mayıs 2018 Salı

Usk IStanbul Firuzağa Sketchwalk





     Her etkinlikte adım adım dolaştığımız İstanbul sokaklarının bu haftaki başlangıç noktasını, Cihangirdeki Firuz Ağa Camii olarak belirledik. İllüstratör Murat Başol'un da bize eşlik ettiği gezimize camiinin çevresini ve beraberindeki yapıları çizerek başladık. Kendisinin atölyesi bu civarda olduğu için bize eşlik etme nezaketini gösterdi. Havaların ısınmasına karşın camiinin etrafındaki ağaçlar çizim yaparken gölgelerinde bizleri ferah tutarak çizmek için güzel bir atmosfer yarattı. Bir kaç çizim yaptıktan sonra ekip olarak eski Amerikan Dershanesi olan Sadık Paşa Konağı'na doğru yola koyulduk.


     As so in our every urban sketch walking when we try to walking step by step Istanbul's streets, we decided to meet at Firuz Ağa Mosque for starting point which has located in Cihangir. We started our trip through drawing mosque and it's around with Mr Başol who is a famous illustrator in Istanbul. His studio has been in Cihangir so that, he showed the way to us with his kindly personality. Although the hot weathers, aged trees had cast a shadow over us while we were sketching. As well, there was quite a fresh breeze had made a marvellous atmosphere for us. When we finished some sketches, we wended to way for an old building which calls Sadık Pasha Mansion.









Yıldırım Abi ve Ekip Üyelerimiz. /Mr. Ucar and Our Team Members.


     Sadık Paşa köşkünü çizmeye başladığımız sıralarda ekibimiz mahalle sakinlerinin dikkatini çekti. Özellikle sayın Yıldırım Uçar abi bizimle ilgilendi ve bina hakkında bilgiler verip, Amerikan Dershanesi olduğu zamanlar sevgili eşiyle yaşadığı anılardan bahsetti. Kendisinin anlattığına göre bina Amerikan dershanesi olarak kullanılmış belli bir süre, daha sonra ise İtalyan bir mimar tarafından restore edilmek üzere satın alınmış ama şu an bitkin ve yıpranmış bir vaziyette kapıları kilitli duruyor. İlber Ortaylı'nın "Evleriyle İstanbul" yazısında yazan bilgileri de paylaşmak istiyorum: 
     "1849'da Polonya Macar alaylarıyla Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan ve İslam dinine geçerek Sadık Paşa adını alan, kurduğu Kazak Süvari alaylarıyla ün yapan Kont Czaikowsky, Cihangir’de bugün Amerikan dershanesi olan konakta otururdu."

     While we were sketching the Sadık Pasha Mansion, our team caught neighbourhood resident's attention. Especially, Mr Ucar who lives in Cihangir and around this building was interested in our works and, he gave some information and, he talked his and his wife's memories about Sadık Pasha's house. Mansion used to for a give good education but, it was bought from an Italian architect for restoring the building. However, the architect hasn't been reached his goal. According to Ilber Ortayli's "Istanbul with Houses" writing: 
     "Mansion was built for Peer Czaikowsky, who was escaped with Polish and Hungarian armies, took a refugee Ottoman Empire in 1849 then he changed his religion to Islam also, he had been named Sadık Pasha. He lived at this building. Nowadays as known American Private Teaching Institution."



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder